Enjardinaments ‘prêt-à-porter’


>download

Magazine
Barcelona Verde
JARDINERAS URBANAS
(Spain)

ENJARDINAMENTS ‘PRÊT-À-PORTER’

Aconseguir que el verd sigui present arreu de les ciutats passa, molts cops, per solucions imaginatives que ho facin possible, ja que no sempre es disposa de sòl suficient per a la realització d’enjardinaments. Això és especialment important en els barris més antics, amb una trama de carrers generalment molt estrets on difícilment es poden plantar arbres. Les jardineres han estat, des de fa anys, el recurs que ha permès enjardinar molts d’aquests espais urbans.
Per tal d’optimitzar l’ús, el rendiment i la qualitat de les plantacions realitzades en jardineres, ADD arquitectes, Xavier Claramunt, Miquel de Mas juntament amb l’empresa DAE i Parcs i Jardins, han fet un propotip de jardinera, anomenada Sistema URBANA, que permet, d’una banda, desenvolupar les plantacions al viver i, de l’altra, modificar els enjardinaments amb molta facilitat.
La possibilitat de desenvolupar al viver les plantes dins les jardineres té interès per diferents raons. D’una banda, representa un estalvi important en la gestió d’aquest verd, perquè elimina les feines de plantació al carrer; i, el que és més important, quan es fa l’enjardina-ment, les plantes estan perfectament desenvolupades i en flor ja que el període anterior a la floració el passen al viver. D’aquesta manera, Penjardinament és molt més ràpid, de més qualitat i també més fàcilment modificable. També permet agilitar els treballs de manteniment i renovació d’enjardinaments, ja que tan sols cal substituir una safata per una altra quan acaba de sortir del viver. Això també pot arribar a permetre, en molts casos, la recuperació de part de les plantacions existents a la safata retirada.

LA JARDINERA SISTEMA URBANA
Consisteix en una base de fosa, similar a una jardinera convencional, coberta amb una safata distribuïda en compartiments destinats a la plantació. Un dels aspectes més estudiats a l’hora de dissenyar aquesta jardinera, ha estat el reg. Així, la base de la jardinera fa la funció de contenidor d’aigua i, per aquest motiu, disposa d’una entrada i d’una sortida que garanteix que l’aigua no superi un nivell determinat, i per tant que les plantes no pateixin asfíxia radicular per excés d’aigua en el substrat.
El nivell òptim d’humitat s’aconsegueix mitjançant unes tires de material geotèxtil absorbent situades dins d’uns petits tubs connectats, d’una banda, amb l’aigua que hi ha al fons de la jardinera i, de l’altra, a través de quatre punts enterrats dins de cada compartiment de plantació, a la part superior de la safata. L’objectiu del disseny és que a cadascun d’aquests compartiments hi arribi, per absorció, l’aigua que cada planta necessita. Per tal de mantenir el nivell òptim d’aigua uniformement distribuït en jardineres situades en carrers que fan pendent, la part interior de la base s’ha comparti-mentat en espais que impedeixen que l’aigua es desplaci cap a una banda.
Els materials emprats en el prototip han estat el plàstic per a les safates i la fosa per a la base de la jardinera. La distribució interior de les safates ha estat dissenyada de manera que els jardiners puguin combinar fàcilment formes i colors a l’hora de fer les plantacions per a cada jardinera, i també a l’hora d’instal·lar-ne unes quantes d’agrupades. Pel que fa al disseny de les bases, és inclinat, amb l’objectiu de protegir les plantes de la circulació. Així, en col·locar el costat sortint de la jardinera orientat cap a la banda de la calçada, s’impedeix que els cotxes s’hi apropin.

ASSAIG DE PLANTACIÓ
L’assaig de plantació es va fer al començament d’any al Viver Tres Pins, en dues jardineres de dotze recipients cadascuna, els quals es van omplir amb una barreja de torba i terra. En una de les jardineres es va plantar Chysanthemum frustescens, i a l’al-tra Euryops pectinatus. En el primer cas, un cop col·locades les tires de material geotèxtil absorbent, tota la superfície de la jardinera es va cobrir amb una capa de terra i es va mantenir el reg amb mànega, i en el segon cas el reg es va fer per aspersió. Pel que fa als primers resultats, des del moment de la plantació fins a la passada primavera el desenvolupament de les dues espècies ha estat correcte. Tot i així, els tècnics encarregats del seguiment han assenyalat que seria convenient augmentar el volum de la terra dels recipients de plantació de la jardinera, ja que això permetria un desenvolupament més ràpid de les plantes. De fet, el projecte preveu dissenyar diferents capacitats dels recipients de plantació, amb l’objectiu d’adaptar-los a les necessitats de cada espècie.